Banner
Banner
Voor: Raadslid, Statenlid
Icon3 juni 202310.00 - 16.30 uur
IconHuize HeyendaelGeert Grooteplein Noord 9 in Nijmegen

Dialoogtraining ‘Verschillen overbruggen’

Heb jij dat ook? Tijdens een raads- of Statenvergadering probeer je een bijdrage te leveren en je merkt dat je woorden anders worden opgevat dan je bedoelt. Of je legt tijdens een inspraakmoment zo helder mogelijk uit waarvoor een bepaald beleid bedoeld, maar geen inwoner lijkt geïnteresseerd. Integendeel, de gemoederen lopen hoog op. De situatie rond het stikstofbeleid is hier een duidelijk voorbeeld van.

Het voeren van een goed gesprek is niet makkelijk. Een dialoog is een bijzonder soort gesprek waarbij het niet de bedoeling is om te winnen, zoals bij een discussie of een debat, maar om samen tot iets nieuws te komen en verschillen te overbruggen. Hoe doe je dat? Dat leer je tijdens de dialoogtraining ‘Verschillen overbruggen’.

Programma

In de ochtend maak je je belangrijke inzichten eigen rondom de complexiteit van gesprekken. We bespreken een aantal theorieën die helpen begrijpen waarom een gesprek verloopt zoals het verloopt. Deze theorieën worden geïllustreerd aan de hand van fragmenten uit gesprekken en (inspraak)bijeenkomsten van volksvertegenwoordigers.
‘s Middag ga je zelf aan de slag. Samen met getrainde acteurs oefen je met moeilijke situaties. Wat wordt er gezegd, hoe wordt daarop gereageerd en wat is daarvan dan weer het effect op het verdere verloop van het gesprek? Hoe kunnen we dit alles begrijpen en vooral: hoe kan het beter?

Wat anderen over deze training zeggen:

  • “Zeer leerzaam! Erg prettig dat je de theorie kan oefenen via een rollenspel en dat je daarop feedback krijgt.”
  • “Prima training! Het is natuurlijk een illusie om te denken dat dit meteen een grote verandering teweeg brengt, maar het heeft wel een verandering bij mij in gang gezet.”
  • “De sfeer in de groep was fijn. Leuk om te oefenen met dingen waar iedereen tegenaan loopt.”

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Aimée

Vragen over deze werkconferentie?