Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid
Icon1 juni 202318.30 - 22.30 uur
IconVan der Valk Hotel Zaltbommel - A2Hogeweg 65 in Zaltbommel

Zienswijzenmarkt regio Rivierenland

De griffierskring Rivierenland nodigt alle raadsleden uit deze regio wederom uit voor de Zienswijzenmarkt. Dit maal is hij op donderdag 1 juni.

Waarom een Zienswijzenmarkt?

In juni dient elke raad zijn zienswijzen in op de jaarstukken en de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen. De colleges bereiden deze zienswijzen voor. Op 1 juni is er gelegenheid om met raadsleden van de andere deelnemende gemeenten hierover te spreken. Dat is belangrijk, want door regionaal af te stemmen, win je aan invloed op de koers van een gemeenschappelijke regeling.

Wat levert het op?

  1. Kennis en inzicht in hoe de verschillende gemeenten aankijken tegen belangrijke vraagstukken. Wat vinden de buren ervan? Waar zitten overeenkomsten en waar verschillen? Kort voor de bijeenkomst maken we een overzicht van alle zienswijzen en ideeën tot verandering, zodat de verschillen en overeenkomsten helder in beeld zijn. En wellicht leidt dit tot inspiratie voor de discussie in je eigen raad.
  2. Je kunt je eigen ideeën regionaal onder de aandacht brengen. We organiseren weer een ‘speakerscorner’ waar je de mogelijkheid hebt om zelf je collega-raadsleden te overtuigen van jouw blik op de zienswijze. Je kunt je hiervoor aanmelden via het formulier.
  3. Met de ‘oogst’ van deze avond kunnen de raden in eigen huis debatteren en besluiten over punten die regionaal leven. Dit versterkt de positie van de raden ten opzichte van een situatie waarin er geen ruimte voor regionaal overleg is.

Op basis van de analyses van de zienswijzen en aanmeldingen voor de speakerscorner wordt bepaald hoe laat welke gemeenschappelijke regeling aan bod komt.

Avri

​In de eerste ronde van de Zienswijzenmarkt bespreken we de Avri zienswijzen. In de tweede ronde vindt de platformbijeenkomst van Avri plaats. ​Daar worden stukken besproken van AB-vergadering van 6 juli. Er wordt in elk geval gesproken over de uitbreiding gescheiden inzameling incontinentiemateriaal, de jaarstukken 2022 en de begroting 2023.

Handig om te weten

  • Elke ronde duurt maximaal 45 minuten.
  • De indeling van de GR’en in rondes 2 en 3 kan nog wijzigen. De inhoud van de concept-zienswijzen is daarbij van belang en deze heeft ook invloed op de analyse. Daarnaast zijn van een aantal gemeenten de concept-zienswijzen nog niet bekend.
  • Op www.zienswijzengelderlandzuid.nl kun je de analyses terugvinden.

Programma

18.30 uurInloop met soep en een broodje

19.30 uurPlenaire opening

19.45 uurRonde 1In zaal 1: Avri en in zaal 2: Werkzaak Rivierenland

20.30 uurRonde 2In zaal 1: Regio Rivierenland en in zaal 2: GGD Gelderland-Zuid. Tegelijkertijd vindt de platformbijeenkomst van Avri plaats in een andere zaal.

21.15 uurRonde 3In zaal 1: Omgevingsdienst Rivierenand (ODR) en in zaal 2: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

22.00 uurAfsluitende borrel

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?