Banner
Banner
Voor: Wethouder
Icon10 februari 20239.30 - 15.00 uur
IconVluchtheuvelkerk (Pactum)Vluchtheuvellaan in Zetten
Deze bijeenkomst heeft op 10 februari 2023 plaatsgevonden.

Bijeenkomst Gelderse wethouders Jeugd

Op vrijdag 10 februari organiseren we vanuit de samenwerking tussen de zeven Gelderse jeugdhulpregio’s (G7) voor de eerste keer een bijeenkomst voor alle wethouders Jeugd. Het thema is de toekomst van de hoogspecialistische residentiële jeugdzorg in Gelderland.

De toekomst van de hoogspecialistische residentiële jeugdzorg

In de komende jaren hebben we een dubbele opgave. Aan de ene kant willen de jeugdregio’s zorgen dat minder jeugdigen deze vormen van verblijf nodig hebben door veel eerder en veel adequatere oplossingen te bieden. We noemen dit: zo thuis mogelijk. Aan de andere kant willen we de jeugdigen die deze voorzieningen toch nodig hebben een kleinschaliger en warmer alternatief bieden, zo huiselijk mogelijk. Voorkomen en verbeteren tegelijkertijd dus, afbouw en ombouw. Deze dubbele opgave is ook een belangrijke maatregel in de (concept) Hervormingsagenda.

Tijdens de bijeenkomst delen we de actuele ontwikkelingen op dit onderwerp en onze gezamenlijke ambities binnen de G7. Graag gaan we daarover met u in gesprek. Ook is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met uw collega’s uit Gelderland.

Dit haal je uit deze dag

  • Meer zicht op wat residentiële jeugdzorg is.
  • Inzicht in de vraag hoe we de kwaliteit ervan verder kunnen verbeteren.
  • Ideeën voor het voorkomen van de vraag naar deze vorm van zorg in de jeugdregio.
  • Inzicht in de acties die we als G7 gezamenlijk doen.
  • Duidelijkheid over wat uw rol als wethouder in dit vraagstuk is.

Programma

9.00 uurInloop

9.30 uurOpeningDoor dagvoorzitter Piet Hein Peeters, Leon Meijer (wethouder jeugdzorg onderwijs, financiën bij de gemeente Ede) en Bettie Ubels (directeur Jeugd Oost ai bij Pactum).

9.45 uurWat zijn de ontwikkelingen in de hoogspecialistische residentiële jeugdzorg?- In gesprek met een jongere over ervaringen met JeugdzorgPlus (dit is de gesloten jeugdzorg) - In gesprek met groepsleiders van Pactum over de ambities en de dagelijkse praktijk in de JeugdzorgPlus - Presentatie over de voorziening ‘Onvoorwaardelijk wonen’ door Pactum en Karakter - Presentatie G7 project ‘Toekomst Essentiële functies’ door Karin Kerckhaert (projectleider essentiële functies) - Reflectie op de vraag ‘Hoe maken we onze ambities waar?

12.15 uurWalking lunchMet een broodje in de hand maken we in kleine groepjes een wandeling over het terrein.

13.15 uurUw rol als wethouder: Wat heeft u lokaal en regionaal te doen in het complexe jeugdveld?We gaan in gesprek met dr. Bert Wienen (psycholoog, onderwijswetenschapper en associate lector jeugd bij Windesheim) en prof. dr. Jan-Kees Helderman (hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen. Ook vertelt Rita Otter (projectleider Transformatie JeugdzorgPlus) over de initiatieven en de uitdagingen in de zeven Gelderse jeugdzorgregio’s om instroom in JeugdzorgPlus te voorkomen. We sluiten de dag af door samen te kijken hoe u zelf aan de slag kan gaan in uw eigen regio.

15.00 uurEinde programma

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?