Banner
Banner
Voor: Burgemeester
Icon6 februari 202310.00 - 16.00 uur
IconHotel Van der Valk ApeldoornLandgoedlaan 26 in Apeldoorn
Deze bijeenkomst heeft op 6 februari 2023 plaatsgevonden.

Symposium ‘Grenzeloze ondermijning’

Criminelen kennen letterlijk en figuurlijk geen grenzen, met grote gevolgen voor slachtoffers en maatschappij. Ook in Oost-Nederland zien we dagelijks de invloed van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit op personen, buurten, dorpen en steden. Het uitgestrekte grensgebied maakt onze regio extra aantrekkelijk voor criminelen. Tijdens het symposium ‘Grenzeloze ondermijning’ kijken we samen met onze lokale, regionale en internationale partners hoe we ondermijnende criminaliteit effectiever kunnen aanpakken.

Programma

Sanne de Boer woont al lange tijd deels in de prachtige Zuid-Italiaanse regio Calabrië en is de eerste buitenlandse journalist die vanuit daar schrijft over de ‘Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië, die ook in Nederland opereert. Ze schreef daarover de bestseller Mafiopoli. Zij vertelt over de invloed van deze en andere criminele organisaties op de samenleving vanuit internationaal perspectief.
Op 6 november 2019 liet advocaat Philippe Schol, werkzaam in Enschede, vlakbij zijn huis in het Duitse Gronau zijn hond uit, toen er vanuit een rijdende auto vijf kogels op hem werden afgevuurd. Hij werd hierbij in zijn been getroffen en raakte levensgevaarlijk gewond. De aanslag hield verband met zijn werk als curator bij het faillissement van een sportschool. Hij vertelt over de impact van die aanslag op zijn werk en zijn leven.
Lokaal en regionaal samenwerken om ondermijning effectief aan te pakken is niet eenvoudig. Nog gecompliceerder wordt het als criminelen hun praktijken uitbreiden over de landsgrenzen. Burgemeester Roelof Bleker van Enschede en Rob Hutschemaekers (Hoofd EURIEC) gaan daarover in gesprek met internationale gasten.
Burgemeester Ahmed Marcouch, voorzitter van de stuurgroep RIEC Oost-Nederland, is er trots op dat alle partners in het uitgestrekte Oost-Nederland gezamenlijk de Meerjarenstrategie ‘Samen ondermijning de baas’ en het Versterkingsprogramma Oost-Nederland hebben vastgesteld. Deze programma’s vormen onze basis voor de aanpak van ondermijning in de komende jaren. Nu is het tijd voor actie.
Meike de Jong presenteert RTL Nieuws, het Ontbijtnieuws, EditieNL en RTLZ. Zij praat als dagvoorzitter het plenaire programma aan elkaar, interviewt de sprekers en zorgt voor interactie met onze gasten in de zaal.

Twee workshoprondes

Na het plenaire programma kunt u twee workshops volgen. U kunt kiezen uit de volgende zes workshops:

 1. Vermogen van criminelen afpakken door gemeenten
  Ondermijnende criminaliteit heeft vaak een financiële drijfveer. Bij justitie en de Belastingdienst is al steeds meer aandacht voor de mogelijkheden om crimineel vermogen af te pakken. Oók de gemeente heeft mogelijkheden om criminelen financieel dwars te zitten. Daarom start het RIEC Oost-Nederland samen met enkele gemeenten met het project Bestuurlijk Afpakken. Wat is bestuurlijk afpakken en hoe past dit in een effectieve aanpak van ondermijning? En wat zijn de resultaten in andere regio’s?
 2. Crisis en ondermijning: de raakvlakken en de risico’s
  Waar crisis is, zijn criminelen. Of het nu gaat om grootschalige fraude met coronasteun, illegale mondkapjesdeals, misbruik van vastgoed voor opvang van vluchtelingen of cowboypraktijken met zonne- en windenergie, criminelen weten feilloos nieuwe kansen te grijpen en de mazen in de wet te vinden. Criminele activiteiten kunnen ook een crisis veroorzaken. Denk maar aan de risico’s van vuurwerkopslag, drugsafval en drugslabs, of onrust door een aanslag. Hoe kunnen we dit voorkomen en bestrijden?
 3. Ondermijning in de amateursport
  Eén op de acht sportverenigingen heeft wel eens te maken met signalen van ondermijnende criminaliteit. Wat maakt amateursport aantrekkelijk voor criminelen? Wat zijn de gevolgen als de plaatselijke club in handen komt van een criminele weldoener? En hoe kun je dit voorkomen en aanpakken? Een workshop vol aansprekende voorbeelden uit de praktijk.
 4. Jonge daders voorkomen
  Justitie en politie zien steeds meer en steeds jongere daders die steeds zwaardere delicten plegen. De mores van de straat krijgt de overhand en de grens legaal/illegaal vervaagt. Hoe houden we als maatschappij jongeren uit de criminaliteit? En als ze eenmaal die grens over zijn gegaan, hoe krijgen we ze dan weer op het rechte pad?
 5. Ondermijning aanpakken in een kleine gemeente
  Oost-Nederland kent veel kleinere gemeenten met een beperkt ambtenarenapparaat. Toch is het ook in kleine gemeenten belangrijk om ondermijning goed aan te pakken. Hoe doe je dat? Burgemeester Anton Stapelkamp van gemeente Aalten en gemeentesecretaris Jeroen Heerkens van gemeente Oost Gelre bespreken knelpunten en oplossingen.
 6. Grensoverschrijdende ondermijning
  Ondermijning grensoverschrijdend aanpakken is een must in onze regio. Daarvoor is samenwerking tussen Duitse en Nederlandse overheidsdiensten van groot belang. Hoe gaan de Duitse collega’s om met de bestrijding van criminele grootfamilies (clankriminalität)? Hoe geven zij vorm aan integrale samenwerking tussen overheidsdiensten en hoe kunnen we grensoverschrijdend beter samenwerken? Voor deze workshop is het handig om Duits te kunnen verstaan, u kunt zelf Nederlands spreken. Specifieke terminologie kan worden vertaald.

Programma

9.30 uurOntvangst met koffie en thee

10.00 uurWelkom en start plenair programmaDagvoorzitter Meike de Jong gaat o.a. in gesprek met Sanne de Boer, Philippe Schol, Roelof Bleker, Rob Hutschemaekers en Ahmed Marcouch.

12.15 uurLunch

13.15 uurWorkshopronde 1U volgt één van de workshops van uw voorkeur.

14.20 uurWorkshopronde 2U volgt één van de workshops van uw voorkeur.

15.20 uurAfsluiting en netwerkborrel

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?