Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Griffier, Raadslid
Icon18 januari 202319.00 - 22.15 uur
IconVan der Valk Hotel Zaltbommel - A2Hogeweg 65 in Zaltbommel
Deze bijeenkomst heeft op 18 januari 2023 plaatsgevonden.

Veiligheidsavond De Waarden

Voor de periode 2023-2026 maken de zeven gemeenten, het politiebasisteam en het Openbaar Ministerie voor het eerst samen een Integraal Veiligheidsplan voor het gebied De Waarden. Op 18 januari organiseert de gezagsdriehoek De Waarden (burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie) een veiligheidsavond voor alle gemeenteraden om u te inspireren en te informeren over de vier grote veiligheidsthema’s voor de komende jaren.

Integraal Veiligheidsplan

Op deze avond nemen we u in workshops mee in de thema’s van het veiligheidsplan. We kijken op een interessante en interactieve manier naar een aantal voorbeelden in ons gebied en welke rol we van u verwachten. Ook kunt u op de markt kennismaken met partners die meewerken aan een veiliger De Waarden.

Programma

18.45 uurInloop en markt

19.30 uurOpening en introductie Integraal Veiligheidsplan De Waarden

20.05 uurWorkshopronde 1Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

Hoe voorkomen we dat kwetsbare jongeren voor het snelle geld gaan en verstrikt raken in de wereld van zware criminaliteit? Hoe krijgen en houden we zicht op deze jongeren? Talentontwikkeling en het versterken van weerbaarheid zijn dé thema’s in de aanpak ‘Aanstormend Talent’.
Jongerenwerkers vertellen meer over waarom zij lokaal investeren in het talent van jeugd en hun weerbaarheid. Ook brengen zij het belang van regionaal samenwerken voor het voetlicht met een kijkje achter de schermen van hun werk. Samen zetten we in op het tegengaan van jonge aanwas in de criminaliteit.

In de zorg is een steeds grotere verwevenheid met georganiseerde criminaliteit te zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorgfraude die gepaard kan gaan met uitbuiting, gedwongen arbeid, bedreiging en doelbewuste sociale isolatie. Ook binnen de zeven gemeenten van De Waarden komt zorgfraude voor. Aan de hand van een casus vertelt burgemeester Stoop van de gemeente West Betuwe over de vele facetten en raakvlakken van zorgfraude. Ook gaat hij in op de overlap en het belang van samenwerking met een buurgemeente. We delen ervaringen, signalen en tips.

21.00 uurWorkshopronde 2Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

Digitale veiligheid wordt een steeds belangrijker onderdeel van het veiligheidsbeleid. Niet alleen inwoners en bedrijven lopen risico’s op het gebied van cybercrime, ook overheden zijn regelmatig doelwit. Burgemeester Meijers vertelt meer over haar ervaringen en de gevolgen van een hack bij de gemeente Buren. Wat is jouw rol als raadslid in zo’n situatie? Een wake-upcall voor de hele regio.

De wereld van drugs is keihard. De productie van onder andere synthetische drugs is niet zonder risico. Ook de wereld die er achter schuilt, kent vele gevaren en verharding. Steeds vaker zien we dit in de samenleving terug. Brand, explosies, schietincidenten, bedreiging en intimidatie. In jouw gemeente komt dit ook voor. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk vertellen we meer. In samenwerking met de politie krijg je een beeld van de drugswereld in ons Rivierenland.
Deze workshop is vol. Het is niet meer mogelijk om hiervoor aan te melden.

21.45 uurMarkt en afsluitende borrel

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?