Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Fractievolger/burger(raads)lid, Gemeentesecretaris, Griffier, Raadslid, Wethouder
Icon22 november 202219.00 - 23.00 uur
IconGemeentehuis WestervoortDorpsplein 1 in Westervoort
Deze bijeenkomst heeft op 22 november 2022 plaatsgevonden.

Bijeenkomst Integriteit

Het kan gebeuren dat je als raads- of collegelid opeens geconfronteerd wordt met een integriteitsincident. Er wordt handelen gevraagd, maar wat is verstandig?

Onze bestuurders zijn integer, dat weten de raadsleden van de prachtige Gelderse gemeente Loevinge zeker. Totdat het Loevinge Dagblad kopt ‘Italiaanse praktijken in ons gemeentebestuur: corruptie aan de top’. Wethouder Petra ten Brink zou geheime informatie doorspelen aan haar echtgenoot. Hij is directeur van de investeringsmaatschappij die bezig is met de aankoop van een stuk grond in het centrum. Burgemeester Jeroen Van Kaathoven moet nú reageren, en dat terwijl er vanavond een commissievergadering is.

Tijdens deze avond ga je met raads- en collegeleden van je eigen gemeente onder leiding van Necker van Naem aan de slag met verschillende integriteitsdilemma’s. Alle aanwezigen spelen een personage (zoals burgemeester, journalist, wethouder, raadslid of inwoner) en hebben eigen informatie. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Elke keuze heeft consequenties; je bepaalt dus samen met je collega’s hoe het incident verloopt.

Dit haal je uit deze dag

  • Je ervaart in een veilige setting wat er tijdens een integriteitsincident gebeurt.
  • Je krijgt inzicht in de consequenties van gemaakte keuzes.
  • Je leert om een moreel oordeel te vormen.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Sandy

Vragen over deze werkconferentie?