Banner
Banner
Voor: Wethouder
Icon22 september 20229.30 - 13.15 uur
IconStadhuis gemeente ArnhemKoningstraat 38 in Arnhem
Deze bijeenkomst heeft op 22 september 2022 plaatsgevonden.

Kennisochtend wethouders financiën

Op donderdag 22 september organiseert de Gelderland Academie in samenwerking met de Provincie Gelderland en VNG Gelderland de jaarlijkse kennisochtend voor Gelderse wethouders financiën.

We bevinden ons nog steeds in een roerige periode. Wat zijn de grote ontwikkelingen die op dit moment spelen en wat betekent dit voor de Gelderse gemeenten? Tijdens de bijeenkomst spreken Jan Markink (gedeputeerde provincie Gelderland) en een wethouder financiën over het financieel toekomstperspectief van gemeenten en provincie. Daarna kijken we naar de rol en positie van de wethouder financiën. Uiteraard is in het programma weer ruimte voor het delen van ervaringen.

Programma

9.30 uurInloop

10.00 uurFinancieel perspectiefJan Markink (gedeputeerde financieel toezicht gemeenten en gedeputeerde financiën) geeft een korte schets van de ontwikkeling van de provinciale financiën in de komende periode. Ook gaat hij in op de gevolgen die dit heeft voor de beleidskeuzes van de provincie op korte en middellange termijn. Wat betekent dit voor u als wethouder? Een wethouder deelt ervaringen. Ook besteden we aandacht aan relevante ontwikkelingen ten gevolge van Prinsjesdag. Tijdens het plenaire deel is er natuurlijk ruimte voor vragen en inbreng vanuit de zaal.

10.45 uurPauze

11.00 uurDe rol en positie van de wethouder financiënRonald Vuijk neemt de deelnemers tijdens een interactief actualiteitencollege mee in de rol en positie van de wethouder financiën. In drie blokken diepen we samen aspecten van het wethouderschap uit. In het voorjaar van 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de periode daarna zijn in 51 Gelderse gemeenten portefeuillehouders financiën aan de slag gegaan. Zij hebben het moeilijk, omdat de gemeentefinanciën in bijna alle gemeenten voor de korte en langere termijn onder druk staan. Op de langere termijn loert het ravijnjaar en op de korte termijn kan een meevallend accres slechts incidenteel en meer door geluk dan wijsheid soelaas bieden om de reserves op peil te houden. Bestuurskundige dr. Ronald Vuijk leerde alle lagen van het openbaar bestuur kennen als onderzoeker, adviseur, docent, ambtenaar, raadslid, wethouder en lid van de Tweede Kamer. Vuijk studeerde Juridische Bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde bij Michiel Herweijer aan de Vakgroep Bestuurskunde van de Radboud Universiteit op een proefschrift over de wethouder financiën.

11.45 uurAfsluiting

12.00 uurGezamenlijke lunch

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?