Banner
Banner
Voor: Ambtenaar
Icon23 juni 20229.30 - 13.30 uur
IconOude Stadhuis gemeente Zutphen's-Gravenhof 1 in Zutphen

Ondermijningsfestival

Op donderdag 23 juni organiseren RIEC Oost-Nederland en de Gelderland Academie het Ondermijningsfestival over communicatie. Een dag speciaal voor communicatieadviseurs, IV’ers en AOV’ers van Gelderse en Overijsselse overheden om gezamenlijk de communicatie over ondermijning naar een hoger niveau te tillen.

Hoe maak jij medewerkers of inwoners van jouw gemeente bewust van ondermijning? Hoe zorg je ervoor dat ze signalen herkennen en melden? Hoe communiceer je over thema’s als drugs en mensenhandel? En hoe adviseer je jouw bestuurder over de dilemma’s waar hij of zij voor staat bij het communiceren over ondermijning?Hoe maak jij medewerkers of inwoners van jouw gemeente bewust van ondermijning? Hoe zorg je ervoor dat ze signalen herkennen en melden? Hoe communiceer je over thema’s als drugs en mensenhandel? En hoe adviseer je jouw bestuurder over de dilemma’s waar hij of zij voor staat bij het communiceren over ondermijning?

Wat is er zoal te doen?

  • Een workshop van burgemeester Marcouch en zijn adviseur over dilemma’s van burgemeesters in de aanpak van en communicatie over ondermijning;
  • Workshops over ondermijning en communicatie in het algemeen, over interne bewustwording bij gemeenten en andere overheidsinstanties, over uitbuiting van arbeidsmigranten en over jeugd en ondermijning;
  • Een markt met communicatietoolkits en mini-workshops;
  • Een Xperienceroom waar je communicatiemiddelen voor jeugd zelf kunt ervaren.

Dit haal je uit deze dag

  • Je ontmoet collega's uit Oost-Nederland en breidt zo jouw netwerk uit.
  • Je wisselt ervaringen uit en krijgt praktische tips en handvatten, die je direct kan toepassen in de praktijk.

Programma

9.30 uurInloop

10.00 uurWelkomZoek jouw streekgenoten op en strijd om de winst in de regioquiz 'Ondermijning'!

10.30 uurDilemma’s van burgemeester MarcouchBen je als burgemeester burgervader of crimefighter? Hoe communiceer je over ondermijning en bewaak je tegelijkertijd het imago van de stad? Hoe vertel je over grote controles zonder een wijk of branche als crimineel te bestempelen? Burgemeester Marcouch (gemeente Arnhem en voorzitter stuurgroep RIEC) en zijn adviseur nemen je mee in dilemma’s uit de praktijk.

11.15 uurKorte pauze

11.20 uurWorkshoprondeJe kunt kiezen uit de volgende workshops:

Wat is ondermijning en hoe omvangrijk is het in Oost-Nederland? Welke problemen zien we hier vooral terug? Hoe werkt de integrale aanpak? Wat is de rol van de gemeente hierin? Waarom is de Wet Bibob zo belangrijk (maar ook geheim)? Wat doet het RIEC? Aan het einde van deze workshop heb je genoeg kennis om met collega’s en andere overheidspartners te sparren over communicatie en ondermijning.

De aanpak van ondermijning start met bewustwording. Voordat de overheid goed kan samenwerken om ondermijning aan te pakken, moeten we allemaal beseffen dat ondermijnende criminaliteit een groot probleem is. Ook in Oost-Nederland en ook in jouw gemeente. Of een collega nu aan de balie zit, als boa de straat op gaat of pgb-aanvragen beoordeelt; iedereen kan in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw collega’s weten wat ondermijning is, hoe ze het kunnen herkennen en wat ze met signalen moeten doen?

(Drugs)criminaliteit heeft aantrekkingskracht op jongeren en jongvolwassenen. Het is verleidelijk om in de drugswereld te stappen, maar je komt er bijna niet meer uit. Het begint klein, met af en toe een pakketje of op de uitkijk staan. Het eindigt vrijwel altijd met ellende en geweld. Gemeenten kunnen veel doen om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. In deze workshop ontdek je verschillende (communicatie)programma’s en toolkits die beschikbaar zijn in de strijd tegen jonge aanwas.

Iedereen kent wel de beelden van Oost-Europese arbeidsmigranten die dicht op elkaar in een veel te kleine kamer wonen. Ook in Nederland komen dwang, onderbetaling, misleiding en andere mensonterende omstandigheden op de werkvloer voor. In Gelderland en Overijssel werken veel arbeidsmigranten, bijvoorbeeld in slachterijen en in de tuinbouw. Tijdens deze workshop krijg je meer informatie over arbeidsuitbuiting en ga je in gesprek over hoe we over arbeidsuitbuiting en de aanpak ervan kunnen communiceren.

12.05 uurMarkt en lunchVerken de markt met informatie en campagnes over thema’s, zoals drugs, meldingsbereidheid en anoniem melden. Je vindt hier communicatietoolkits, programma’s en voorbeelden uit de praktijk die je direct kan toepassen in jouw eigen organisatie. Vraag tips of deel ervaringen. Loop zeker ook even binnen bij de Xperienceroom Jonge aanwas, geheel gericht op communicatie met jongeren. Je kunt de indrukwekkende film 'Zicht' bekijken, de escaperoom uitproberen of een miniworkshop voor scholieren volgen. Natuurlijk zorgen we voor een lekkere lunch in festivalstijl.

13.30 uurEinde festival

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?