Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Gedeputeerde, Gemeentesecretaris, Wethouder
Icon21 juni 202215.00 - 20.30 uur
IconKoninklijke Burgers' ZooAntoon van Hooffplein 1 in Arnhem

Gelderse Bestuurdersdag

Bij de beesten af!

Op dinsdag 21 juni is er weer een Gelderse Bestuurdersdag! De dag waarop u uw collega’s uit Gelderland ontmoet en (nog) beter leert kennen. Ook verwelkomen we op deze dag de nieuwe wethouders. Een mooi eerste moment dus om samen te komen en kennis te maken.

Elke Gelderse Bestuurdersdag staat in het teken van een actueel thema. Dit jaar is dat ‘Agressie en intimidatie’. Politieke ambtsdragers hebben in toenemende mate te maken met agressie en geweld, vooral het aantal incidenten van verbale agressie is gestegen. Ook hebben politieke ambtsdragers vaker te maken met incidenten via sociale media. Elk incident is er één te veel en heeft grote impact op de werking van de democratie. Iedereen merkt dat het maatschappelijk debat verhardt. Hoe gaat u hiermee om? En wat kunt u doen?

Programma

15.00 uurOntvangst door Gedeputeerde Staten en het bestuur van VNG Gelderland

15.30 uurOpeningdoor dagvoorzitter Erik van der Pol, John Berends (Commissaris van de Koning provincie Gelderland), René Verhulst (voorzitter VNG Gelderland) en Alex van Hooff (directeur Burgers’ Zoo)

15.40 uurPresentatie rapport ‘Partners in Gelderland: Hoe werken we samen in Gelderland’door Helmi Huijbrechts en René Verhulst

16.00 uurTalkshow ‘Bij de beesten af!’Dagvoorzitter Erik van der Pol gaat in gesprek met Janny Knol (politiechef Oost-Nederland), Marthyne Kunst (hoofdofficier Oost-Nederland Openbaar Ministerie), Anne Jet Plat (coördinator Weerbaar Bestuur), Caroline Koetsenruijter (onderzoeker/adviseur agressie), Loes ten Dolle (raadslid gemeente Winterswijk) en Toon van Asseldonk (oud-burgemeester gemeente Overbetuwe, Hattem en Grave).

16.40 uurWaarom vlooien apen? door Patrick van Veen (gedragsbioloog)Mensen zijn, net als apen, sociale wezens. Echter onze sociale structuren zijn de laatste dertig jaar snel veel complexer geworden. Is dit de verklaring voor een toenemende agressie of hebben wij mensen een steeds korter lontje gekregen? Wie apen bestudeert, ontdekt dat agressie en intimidatie onderdeel zijn van het normale sociale leven. Alleen escaleert het daar zelden en als het uit de hand loopt, zorgen uitgebreide verzoeningsrituelen ervoor dat iedereen weer vreedzaam kan samenleven. Wat kunnen we leren van het onderzoek bij chimpansees en bavianen over onze menselijke agressie? In ieder geval dat we meer moeten vlooien.

17.15 uurPauze

17.45 uurWorkshoprondeU kunt kiezen uit drie workshops en één lezing.

Als bestuurder moet u met iedereen kunnen communiceren en samenwerken. Met medebestuurders, medewerkers en medebewoners en tegenwerkers. Met voorstanders en tegenstanders. Hoe zorgt u voor effectieve communicatie en een soepele samenwerking? U leert de acht gouden communicatieregels die direct toepasbaar zijn in de meest complexe situaties. Want de communicatie bepaalt vaak of de zaak strandt of gaat vliegen. Met deze regels op zak gaat niet alleen de zaak, maar ook elke bestuurder vliegen.

Onze samenleving verhardt en ook de politiek verhardt. Klaas Dijkhoff heeft dat van dichtbij meegemaakt. Als staatssecretaris, toen het over de opvang van asielzoekers ging. Maar ook in de manier waarop politici zelf worden bejegend. Met zijn ervaring in politiek Den Haag en inmiddels ook in de gedragswetenschap, vertelt hij ons zijn verhaal.

In deze workshop gaan we aan de slag met het concreet en effectief ingrijpen bij agressie. Van normstelling, aanpak per type gedrag en wat u kunt doen om onze democratie, uw collega’s, naasten en uzelf te beschermen tegen agressie en intimidatie.
(let op, maximaal 25 deelnemers)

Werkgeluk, hoe werkt dat? En hoe zorgt u dat u lekker in uw vel zit, ook in moeilijke tijden? In deze interactieve workshop leert u aan welke knoppen u kunt draaien om dat voor elkaar te krijgen, bij uzelf en bij anderen. Een beetje theorie, veel uitproberen en een mooie kans om uw netwerk uit te bouwen.

18.30 uurBuffet met ruimte om te ontmoeten en kennis te maken

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?