Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid, Statenlid, Wethouder
Icon2 juni 202214.00 - 17.30 uur
IconHuis der ProvincieMarkt 11 in Arnhem
Deze bijeenkomst heeft op 2 juni 2022 plaatsgevonden.

Symposium 'Mensenhandel'

2022 is een belangrijk jaar in de strijd tegen mensenhandel. Iedere gemeente in Nederland moet dit jaar een aanpak van mensenhandel hebben geborgd. Is jouw gemeente hier al mee aan de slag gegaan?

Op donderdag 2 juni organiseert de Gelderland Academie met provincie Gelderland een symposium over mensenhandel. Speciaal voor raadsleden, Statenleden, wethouders en burgemeesters. Wat zijn de landelijke trends en ontwikkelingen? Welke fenomenen van uitbuiting doen zich voor in Gelderland?

In de workshops sluiten we aan bij de praktijk en de actualiteit. Wat is de impact van de stroom Oekraïense vluchtelingen op mensenhandel? Wat is de relatie tussen prostitutie en mensenhandel? Kijk slachtoffers in de ogen bij de tentoonstelling ‘Open je ogen voor mensenhandel’. Kom ook en laat je informeren!

Programma

13.30 uurInloop

14.00 uurWelkom door dagvoorzitter Christel de Jong

14.05 uurLandelijk beeld mensenhandel door Robbert Hoving (directeur Bureau Nationaal Rapporteur)

14.25 uurIntroductie minidocumentaire ‘Mensenhandel in Gelderland’ door Johan Stam (specialist Mensenhandel/smokkel Politie Eenheid Oost-Nederland)

14.30 uurMinidocumentaire ‘Mensenhandel in Gelderland’

14.50 uurPauze

15.00 uurWorkshopronde 1Je kunt kiezen uit de volgende workshops:

Door de oorlog ontvluchten veel Oekraïners hun land. Ook Nederland heeft te maken met een stroom vluchtelingen vanuit Oekraïne. Helaas zijn er signalen dat vluchtelingen slachtoffer worden van mensenhandel. Hoe kunnen we dat voorkomen?

Het opsporen van mensenhandel is geen simpele taak. Met welke casuïstiek komt de politie in aanraking? Hoe wordt een signaal een onderzoek? Wat is de relatie tussen prostitutie en mensenhandel? En welke lessen kunnen we hieruit trekken bij het voorkomen van slachtofferschap?

Door krapte op de arbeidsmarkt neemt het aantal arbeidsmigranten in Gelderland toe. Veel arbeidsmigranten wonen en werken in slechte omstandigheden. Sommige werkgevers en/of uitzendbureaus misbruiken hun kwetsbare positie. Wat treft de arbeidsinspectie zoal aan? En hoe kan de situatie worden verbeterd?

Hoe ziet de wereld van een slachtoffer van mensenhandel er uit? In de VR-experience van SHOP beleef en ervaar je dat zelf. Op een interactieve manier leer je over de signalen en wat je kan doen wanneer je je zorgen maakt over iemand.

Signalen van mensenhandel komen vaak terecht bij het team Zorgcoördinatie Mensenhandel van Moviera. Dit team verzorgt voor gemeenten in Gelderland de hulp aan slachtoffers en dat vereist maatwerk. Wat is er nodig om slachtoffers de juiste hulp te kunnen bieden?

15.55 uurWorkshopronde 2Je kunt kiezen uit de workshops uit ronde 1.

16.45 uurAfsluitende borrel

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Aimée

Vragen over deze werkconferentie?