Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid
Icon31 mei 202219.00 - 21.15 uur
IconOnline bijeenkomst
Deze bijeenkomst heeft op 31 mei 2022 plaatsgevonden.

Webinar ‘De positie van de raad’ - regio Veluwe

Op dinsdagavond 31 mei organiseert de Gelderland Academie een webinar over de positie van de raad. Deze bijeenkomst is onderdeel van het inwerkprogramma voor gemeenten in de Veluwe.

De raad in positie

Onder leiding van Alinda van Bruggen (Wagenaar Hoes Organisatieadvies) bespreken we de positie van de raad in de gemeente. We hebben het met name over de vraag hoe je als raad daadwerkelijk aan het stuur komt en blijft. Je krijgt aanknopingspunten om hier in je eigen raad mee aan de slag te gaan. Daarna ga je met de praktijk aan de slag, aan de hand van een casus. We ronden af met een korte reflectie en praktische tips voor de eigen praktijk.

Dit haal je uit deze dag

  • Je leert hoe je als raad aan het stuur komt en blijft.
  • Je krijgt meer inzicht in het handelingsrepertoire dat je kunt inzetten in situaties waarin de positie van de raad ten opzichte van het college aan de orde is.
  • Je wordt aan het denken gezet over hoe jij zelf wil handelen.

Programma

19.00 uurWelkom en uitleg programma

19.05 uurDe positie van de raad in de gemeenteKorte aftrap over de rol en positie van de raad. Hierbij komen een aantal spanningsvelden waarin raadsleden positie moeten kiezen aan de orde. Ook hebben we het over de vraag hoe je als raad(-slid) kunt zorgen dat je ‘in de lead’ bent op de onderdelen die er toe doen. In de volgende programmaonderdelen gaan we daar verder op in.

19.20 uurHoe kom je als raad aan het stuur?Gesprek aan de hand van stellingen en vragen, met behulp van Mentimeter.

19.55 uurOpmaat voor het tweede deelToelichting (fictieve) casus en werkvorm voor het tweede uur.

20.00 uurKorte pauze

20.15 uurCasus met dilemma’sJe wordt aan de hand van een casus geconfronteerd met een aantal dilemma’s waarbij je moet bepalen wat te doen. De verschillende oplossingen/keuzes worden samen besproken. De begeleider benoemt daarbij de belangrijkste consequenties van de gekozen oplossingen en reikt eventueel nog aanvullend repertoire aan.

20.45 uurReflectie en tips voor de eigen praktijk

21.15 uurAfsluiting

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?