Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Vernieuwing lokale democratie | 6 september 2019 | Beusichem

6 september 2019 @ 12:00 - 17:30

Op initiatief van een aantal raadsleden uit de regio Rivierenland organiseert de Gelderland Academie op 6 september een werkconferentie waarin we de vraag ‘Hoe geven we inwoners meer invloed bij de lokale politieke besluitvorming?’ beantwoorden. Deze bijeenkomst is speciaal voor raadsleden, griffiers, bestuurders en commissieleden uit de regio Rivierenland en omgeving.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Vanaf 12.00 uur inloop.
 • Tijdens de lunch om 12.30 uur daagt ‘Theater Vrij en Blij’ de aanwezigen uit om te reflecteren op het lastige bestaan als raadslid.
 • Om 13.30 uur start dagvoorzitter Ben Nitrauw de middag. Geholpen door een paar kritische geesten biedt hij een frisse blik op het raadslid als ‘speler’ binnen de lokale samenleving.
 • Om 14.00 uur verdelen de deelnemers zich over een vijftal deelsessies om indrukken op te doen van of & hoe het ook anders kan. Drie sessies duren elk een krap uur en worden twee keer gehouden:
  De raad gaat naar buiten – Jan Bouke Zijlstra (griffier van Raalte) neemt de aanwezigen mee en verhaalt over de ervaringen van ‘de raad op pad’ in zijn gemeente. Succesverhalen én mislukkingen komen in de sessie aan de orde.
  De denkkracht van inwoners benutten – de gemeente Zeist heeft daar inmiddels veelvuldig ervaring mee opgedaan, zoals bij ‘De Bezuinigingsdialoog’, ‘Toekomst Slot Zeist’ en ‘De Maaltijd van Zeist’. Strategisch adviseur Jorieke Vermeulen, communicatieadviseur Alette Borman en burgemeester Koos Jansen vertellen er alles over.
  Zeggenschap uit handen geven? – hoe gaat het in z’n werk als de raad een deel van zijn budget(recht) aan bewonersinitiatieven uitbesteedt? Community builder Joop Hofman kent de succes- en faalfactoren en neemt ons daarin mee.

  Twee sessies gaan meer de diepte in en duren elk bijna twee uur.
  Wie de jeugd heeft… – Nienke Manderveld van Bureau Kuseema traint en coacht jongeren in de kunst van het ‘adviesvangen’: het oppikken van de echte signalen van jongeren en het verbinden van de streetlife wereld met de systeemwereld van bestuur en politiek. De deelnemers krijgen hiervan een voorproefje.
  Van debat naar dialoog – John van Balen, initiatiefnemer van Dialoogplein Nederland, betoogt niet alleen dat politici vaker naar de gespreksmethodiek van de dialoog moeten grijpen, maar laat de deelnemers ook daadwerkelijk ervaren dat het werkt. Hij laat zich vergezellen door Hester Niemantsverdriet, bestuursadviseur van de gemeente Wijk bij Duurstede.

 • Om 16.00 uur komen de aanwezigen per gemeente samen voor een raadsberaad. Met elkaar reflecteren ze op de sessies en vragen ze zich af: Welke sessies hebben ons geïnspireerd? Welke ideeën hebben we opgedaan die ook voor onze eigen gemeente of raad interessant kunnen zijn om op te pakken? Met welke experimenten zouden wij aan de slag kunnen gaan? En willen we dat?
 • Om 16.45 uur vertelt Claartje Brons, programmamanager Versterking Democratie en Bestuur bij het ministerie van BZK, hoe initiatieven vanuit Democratie in Actie (DiA) kunnen worden ondersteund. Daarna maakt de dagvoorzitter voor elk van de 5 thema’s plenair zichtbaar óf en zo ja welke (vertegenwoordigers van) gemeenteraden er mee aan de slag willen.
 • Om 17.00 uur groeperen de deelnemers zich, onder het genot van hapje en een drankje, in de wie-doet-het-met-wie-finale rondom de thema’s met de opgaaf om samen te komen tot procesafspraken, zoals hoe vertellen we onze raad dat we met dit thema aan de slag willen en wanneer gaan we verder? De vervolgactie(s) worden ondersteund en gefaciliteerd door Democratie in Actie.
 • Om 17.30 uur sluiten we gezamenlijk de middag af.

Het wordt een mooie aftrap van het nieuwe politieke jaar, waarin je ontdekt welke thema’s in de regio spelen.

Ben jij er ook bij?

Ja, ik meld me aan!

Geef hieronder je keuze voor de deelsessie(s) aan. De deelsessies 'De raad gaat naar buiten', 'De denkkracht van inwoners benutten' en 'Zeggenschap uit handen geven?' duren elk een uur en worden twee keer gehouden. De deelsessies 'Wie de jeugd heeft…' en 'Van debat naar dialoog' duren elk twee uur en worden één keer gehouden.

Ronde 1:
De raad gaat naar buiten (1 uur)De denkkracht van inwoners benutten (1 uur)Zeggenschap uit handen geven (1 uur)Wie de jeugd heeft… (2 uur)Van debat naar dialoog (2 uur)

Ronde 2:
Als je in ronde 1 gekozen hebt voor 'Wie de jeugd heeft...' of 'Van debat naar dialoog' mag je deze vraag overslaan.
De raad gaat naar buiten (1 uur)De denkkracht van inwoners benutten (1 uur)Zeggenschap uit handen geven (1 uur)

Gegevens

Datum:
6 september 2019
Tijd:
12:00 - 17:30

Organisator

Gelderland Academie
Telefoon:
026 - 359 9018
E-mail:
info@gelderlandacademie.nl
Website:
www.gelderlandacademie.nl

Locatie

Het Heerenlogement
Markt 31
Beusichem,
+ Google Maps