Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Vernieuwing lokale democratie | 7 februari 2019 | Arnhem

7 februari @ 16:00 - 19:30

 

 

Bijeenkomst Vernieuwing lokale democratie

Bent u in uw gemeente ook bezig met vernieuwing van de lokale democratie? Bent u ook bezig met de vraag hoe inwoners betrokken te krijgen en te houden bij het besturen van de gemeenschap? En hoe je dat ook werkbaar houdt? Waar de grenzen liggen? Wat de taak is van de gemeenteraad, belangenbehartiger of kadersteller of anders? Kom dan op 7 februari naar het provinciehuis. We hebben boeiende sprekers en interessante workshops voor u georganiseerd. Laat u inspireren en inspireer anderen met uw ervaringen en ideeën.

 

Datum:                7 februari 2019

Tijd:                    16.00 uur tot 19.30 uur

Locatie:               Huis der Provincie, Markt 11, 6800 GX in Arnhem

Doelgroep:          Colleges van burgemeester en wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren van gemeenten in de provincie Gelderland.

 

Programma

15.45 – 16.00    Ontvangst

16.00 – 16.10    Welkomstwoord door gedeputeerden Bea Schouten en Jan Markink

16.10 – 16.35    Kristof Jacobs, universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen over democratische uitdagingen en democratische innovaties

16.40 – 17.30    Workshopronde 1

17.30 – 17.45    Pauze met snack

17.45 – 18.35    Workshopronde 2

18.35 – 19.30    Napraten met een hapje en drankje

 

Welke workshops kunt u verwachten?

  • Democratie in Actie

Jornt van Zuylen van Democratie in Actie (Ministerie van Binnenlandse Zaken) gaat in op de spelregels voor lokale democratie. Hoe organiseer je een goed democratisch proces, met zicht op het hele speelveld, duidelijke spelregels, duidelijkheid over rollen en beïnvloedingsmomenten?

  • Domein overstijgende initiatieven van inwoners, wat nu?

Dikky de Bijl, opgave regisseur dienstverlening bij de gemeente West Betuwe (per 1-1-2019) vertelt wat het betekent om als ambtenaar inwoners te begeleiden bij initiatieven die domein overstijgend zijn. Hoe blijft de inwoner ‘dan de baas over zijn initiatief?’

  • Zelfsturing gemeenten Peel en Maas en Elburg

Geert Schmidts en Wil van der Coelen van de gemeente Peel en Maas vertellen vanuit hun jarenlange ervaring met zelfsturing door inwoners. Jan Nathan Rozendaal, burgemeester en Marjanneke Wieringa, kwartiermaker geven aan hoe dit concept zelfsturing toepasbaar is in de gemeente Elburg.

  • Elimineer de “burger”

Ferenc van Damme, communicatiestrateeg en beleidsontwikkelaar ‘Participatie & Communicatie’ bij de provincie Overijssel laat u op confronterende wijze ervaren dat ‘de burger’ niet bestaat en hoe mensen wèl te activeren.

  • Hoe kom je tot een raadsprogramma? En werkt het ook in de praktijk?

Wethouder Joop Wikkerink en griffier Marcel Fiering van de gemeente Aalten nemen u in deze workshop mee in het proces om tot een raadsakkoord te komen. En, hoe werkt het tot nu toe in de praktijk?

  • Breng je samenleving in beweging  

Hoe krijg je als overheid de samenleving in beweging? Makkelijker gezegd dan gedaan. In de gemeente Voorst werken we aan een gezonde en ontspannen samenleving. Inwoners, verenigingen, ondernemers, maatschappelijke organisaties én gemeente komen in actie. Met elkaar, of ieder op zijn eigen manier. Aanjagers Ernst van Beek en Joris van Rest delen tips en tricks.

  • Deep Democracy 

Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Geen compromis. Werkelijke consensus. Zonder te polderen. Conflicten aangaan, oplossen en er niet omheen lopen. Hanneke Goossens en Gerrit Dijkerman vanuit de Leefbaarheidsalliantie laten zien hoe dat kan.

  • Vitale verbindingen

Vitale Verbindingen is opgezet voor en door wijkbewoners in Arnhem met ervaring in de GGZ zelf. Er wordt gewerkt vanuit eigen-wijkse plekken. Marjet Zeegers en een collega delen hun ervaringen: over starten en doorgroeien, over samenwerking met de gemeente, over financiering en verantwoording.

 

Inschrijven: Het is niet meer mogelijk om je voor deze bijeenkomst in te schrijven.

Organisatie: Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de provincie Gelderland, de Gelderland Academie en de Leefbaarheidsalliantie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariëlle van Zuilen, programma-adviseur leefbaarheid Provincie Gelderland. m.van.zuilen@gelderland.nl, 026 3599352.

Gegevens

Datum:
7 februari
Tijd:
16:00 - 19:30

Organisator

Locatie

Provinciehuis Gelderland
Markt 11
Arnhem, Gelderland 6811 CG Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
026 359 9999