Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wordt verplaatst! Werkconferentie Resultaat als raad regio Cleantech | 27 maart 2020 | Zutphen

27 maart @ 13:00 - 17:00

Lokale-democratie

LET OP!

In lijn met de maatregelen van de overheid rond het coronavirus hebben we besloten om deze bijeenkomst niet door te laten gaan. Wij hopen op jouw begrip daarvoor.

De komende tijd bekijken we naar welk moment we de werkconferentie kunnen verplaatsen. Zodra hier meer over bekend is, laten we dit weten. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op via info@gelderlandacademie.nl.

————————————————————————————————-

De griffierskring Cleantech regio en de Gelderland Academie nodigen je uit voor de werkconferentie ‘Resultaat als raad’.

“Verkiezingsprogramma’s stonden in 2018 vol met plannen om de relatie tussen gemeente en inwoners te verbeteren. De zaken anders organiseren en inwoners hierbij meer dan voorheen een rol geven. Die samenwerking vraagt een andere manier van denken en werken van gemeenten. We zijn nu twee jaar verder. Het is tijd om de balans op te maken!
Tijdens de werkconferentie ‘Resultaat als raad: de lokale democratie in beweging’ kunt u als raadslid uw ervaringen delen met collega’s van de andere gemeenten uit de Cleantech regio. En laat u vooral inspireren door mooie ‘best practices’. Graag tot ziens op 27 maart in Het Koelhuis in Zutphen!”

Programma

12.30 uur – Inloop

13.00 uur – Opening door dagvoorzitter

13.15 uur – Inspiratie door Ferenc van Damme, Vers Bestuur Overijssel

14.00 uur – Deelsessies (1e ronde)

  • Hoe word ik een effectiever raadslid? – Lisanne Spanbroek & Claartje Brons (BZK)
  • De overheid uitgedaagd (right to challenge) – Willem Kikkert & Tim op ‘t Hoog (Gemeente Aalsmeer)
  • Een goede raad: vergader eens anders – Jan Aalbers (Vergader Beter)
  • Raad en inwoners werken samen – Alberto Schra, Jacob Spiker & Ferenc van Damme (Gemeente Staphorst)
  • De dialoogtafels van De Wolden – Josee Gehrke (Gemeente De Wolden)

15.00 uur – Pauze

15.15 uur – Deelsessies (2e ronde)
Keuze uit dezelfde sessies als in ronde 1.

16.20 uur – Wat spreekt ons aan?
Alle deelnemers komen in groepjes per gemeente bij elkaar en delen hun ervaringen uit de diverse deelsessies. Waar mogelijk formuleren ze een voorzichtige conclusie: wat spreekt ons aan en wat zouden we wellicht in onze gemeente(raad) kunnen uitproberen en/of inzetten?

16.40 uur – Afsluiten

  • Claartje Brons, programmamanager Versterking Democratie en Bestuur bij het ministerie van BZK, geeft aan hoe het programma Democratie in Actie (DiA) gemeente(rade)n kan ondersteunen bij de zoektocht naar democratische ontwikkeling.
  • Janneke Lummen (VNG) en Abassin Nessar (ministerie BZK) vertellen kort over de Quick Scan Lokale Democratie.
  • De dagvoorzitter blikt terug op de middag: wat is bereikt en hoe nu verder?

Natuurlijk is er daarna nog tijd voor een drankje.

Over de deelsessies

Hoe word ik een effectiever raadslid?
Door alles wat er op een raadslid afkomt, loopt hij/zij snel het risico door de bomen het bos niet meer te zien. Claartje Brons (ministerie BzK) en Lisanne Spanbroek bespreken in deze sessie de valkuilen, verkennen hoe je je ondersteuning kunt organiseren en helpen je je een weg te banen door het politieke oerwoud.

De overheid uitgedaagd
Wat voorheen vanzelfsprekend op het bordje van de gemeente(raad) lag, staat nu steeds meer ter discussie. Initiatiefrijke inwoners gaan graag het ‘right to challenge’ aan om taken over te nemen. Hoe werkt dat in de praktijk en waar moet je als raadslid alert op zijn? Tim op ’t Hoog (ministerie BzK) en Willem Kikkert (raadslid Aalsmeer) doen je dat aan de hand van een waargebeurde casus uit de doeken.

Een goede raad: vergader eens anders
Vergaderveranderaar Jan Aalbers kijkt soms met verbazing naar de overlegrituelen van de raad en vraagt zich dan af of dat niet anders kan. Soms wel, denk hij: door ideeën en opvattingen met elkaar te verbinden kom je vaak verder dan ‘te gaan voor het eigen gelijk’. Graag oefent hij met jullie een paar vergadervarianten en daagt hij je uit hiermee tot een grotere vergaderopbrengst te komen.

Raad en inwoners werken samen
Voor elk raadslid ligt er een uitdaging om vooral grote oren te ontwikkelen om de goede geluiden uit de lokale samenleving op te vangen en gezamenlijk te werken aan een vertaling daarvan naar concrete acties. In Staphorst hebben ze daar de afgelopen anderhalf jaar aardige ervaringen mee opgedaan via het project ‘De levensboom’. De raadsleden Alberto Schra en Jacon Spiker, bijgestaan door Ferenc van Damme, delen graag hun ervaringen met je. En natuurlijk leer je in deze sessie ook van elkaars avonturen.

De dialoogtafels van De Wolden
De burgemeester, de griffier, de raad en de ambtenaren van De Wolden hebben inmiddels vijf jaar vol goede gesprekken achter de rug. Met de inwoners van de gemeente dan. Griffier Josee Gehrke neemt je mee op de route die ze hierin hebben gevolgd én de oogst die hun luisterhouding hen heeft opgeleverd.

Gegevens

Datum:
27 maart
Tijd:
13:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Organisator

Gelderland Academie
Telefoon:
026 - 359 9018
E-mail:
info@gelderlandacademie.nl
Website:
www.gelderlandacademie.nl

Locatie

Het Koelhuis
Coenensparkstraat 1
Zutphen,
+ Google Maps