Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lokale democratie in beweging | 6 februari 2020 | Arnhem

6 februari @ 15:30 - 19:30

Conferentie Lokale democratie in beweging

De lokale democratie is constant in beweging. Hoe zit het in jouw gemeente met rolverandering van de overheid? Hoe actief betrek jij jouw inwoners?

Tijdens de conferentie ‘Lokale democratie in beweging’ op 6 februari maak je in verschillende workshops kennis met ervaringen van Gelderse gemeenten. Hoe gaan zij om met verandering en beweging binnen de lokale democratie? Ben je ook benieuwd? Laat je inspireren en inspireer anderen met jouw ervaringen en ideeën. Kom ook in beweging!

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de provincie Gelderland, de Gelderland Academie en de Leefbaarheidsalliantie. De dagvoorzitter is Eveline van Rijswijk. Zij is programma- en theatermaker, presentator, spreker, wetenschapsjournalist & historica. De conferentie is speciaal voor colleges van burgemeester en wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren van gemeenten in de provincie Gelderland.

Programma

  • 15.30 – 16.00 uur – Ontvangst met thee en koffie
  • 16.00 – 16.20 uur – Opening en interview met gedeputeerden Peter van ’t Hoog en Jan Markink, door dagvoorzitter Eveline van Rijswijk
  • 16.20 – 16.45 uur – Presentatie Paul Frissen
    Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en hoogleraar Bestuurskunde bij de Tilburg University. Hij gaat in op vormen van inwonersparticipatie en het effect van inwonersinitiatieven op een zichzelf terugtrekkende overheid.
  • 16.50 – 17.40 uur – Workshopronde 1
  • 17.40 – 17.55 uur – Pauze met snack
  • 17.55 – 18.45 uur – Workshopronde 2
  • 18.45 – 19.30 uur – Netwerken met streetfoodbuffet

Ben jij erbij?

Aanmelden kan via deze link.
Bij het aanmelden kun je een voorkeur opgeven voor drie workshops. Wij doen ons best om je bij jouw eerste twee voorkeuren te plaatsen. Hieronder vind je meer informatie over de workshops.

Workshops

1. Inwoners in the lead bij herontwikkeling park – Gemeente Nunspeet
De gemeente betrekt inwoners actief bij de herontwikkeling van het Edzard Koningspark. De raad geeft de kaders en het proces aan, de uitkomst wordt overgelaten aan inwoners en directbetrokkenen. Marije Storteboom, wethouder en Rosanne Kamer, projectleider vertellen je meer over deze proef met burgerparticipatie. Wat betekent deze aanpak voor gemeenteraad, bestuurders en ambtenaren? En wat brengt het samenspel tussen inwoners en gemeente?

2. Burgerbegroting – Gemeente Oldebroek
Stichting Klankbordgroep ’t Loo is één van de dorpsgroepen die gebruik maakt van de burgerbegroting. Zij beheren in de periode 2017-2020 zelf het gemeentebudget voor het openbaar groen en organiseren de uitvoering van het onderhoud. Wethouder Bob Bergkamp, Bé Meijer van Stichting Klankbordgroep ’t Loo en dorpscontactambtenaar Johan Fidder vertellen je meer over het werken met een burgerbegroting. Je hoort meer over wat werkt en wat dillema’s en leerpunten zijn voor de betrokkenen.

3. Rolverandering overheid en samenleving – Gemeente Oude IJsselstreek
Wat betekent inwonersparticipatie voor de verhouding tussen overheid en samenleving? De gemeente
Oude IJsselstreek heeft met de Omgevingswet ervaring opgedaan met participatie in 14 kernen. Hoe komen we van samen denken als gemeente met de inwoners, naar samen doen? Wat verwachten inwoners van de gemeente; wat betekent participatie voor de gemeente en gemeenteraad? Ambtenaren Martine Arts en Toon Tomberg vertellen je graag meer.

4. Right to Challenge – Gemeente Ede
Wanneer gemeente Ede uitgedaagd wordt door buurtschap De Valk is er niet alleen sprake van daadkrachtige inwoners, maar loopt de gemeente ook tegen de grenzen van de Europese aanbestedingsregels aan. Gebiedsmanager Matthijs Bouwman en voorzitter van De Valkse Groencoöperatie Wilco Snellen bespreken met je de succesfactoren en de valkuilen van Right to Challenge.

5. ‘Maand van Burgerschap in Harderwijk’ – Gemeente Harderwijk
De gemeente Harderwijk organiseert jaarlijks de ‘Maand van Burgerschap’. Er zijn scholendebatten, stadsgesprekken en wijkontmoetingen. Onder de vlag van ‘Harderwijk zijn wij samen’ werken inwoners, organisaties, overheid aan een samenleving waar het prettig leven en wonen is. Burgemeester Harm-Jan van Schaik is een fervent voorstander van initiatieven om burgerschap in te vullen. Hij vertelt je graag meer.

6. Wat is goede participatie? – Gemeente Montferland
Gemeenten werken aan de energietransitie. Plaatsing van windmolens levert spanningen op. Ondanks uitgebreide participatietrajecten levert het deels boze inwoners op en afkeer van de lokale politiek. Oscar van Leeuwen, wethouder en René Ebbers, inwoner, vertellen vanuit hun perspectief over hun ervaringen. Daarna ga je met elkaar in gesprek, wat is goede participatie in dit soort trajecten?

7. Een betere afspiegeling begint bij jezelf – Eveline van Rijswijk
Wie vandaag de dag rondkijkt in zijn of haar gemeente ziet in de raad en het college een grote oververtegenwoordiging van mannen. Hoe zorgen we ervoor dat vrouwen zich ook welkom voelen? Voor haar politieke onewomanshow ‘De Première’ deed Eveline van Rijswijk onderzoek naar de positie van vrouwen in de politiek en in deze workshop deelt ze de beste – wetenschappelijk verantwoorde – adviezen hoe je op lokaal niveau komt tot meer diversiteit.

8. Inclusieve lokale democratische vernieuwing – Open Embassy
Op veel plekken wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van democratie. Maar hoe vernieuwend zijn die experimenten als de deelnemers aan de experimenten vaak dezelfde personen zijn? Hoe betrek je een nieuwe groep burgers bij je initiatief of beleidsontwikkeling? Hoe ontwerp je inclusief? Op die vragen krijg je tijdens deze workshop een antwoord.

Gegevens

Datum:
6 februari
Tijd:
15:30 - 19:30
Evenement Categorie:

Organisatoren

Gelderland Academie
Provincie Gelderland
Leefbaarheidsalliantie Gelderland

Locatie

Huis der Provincie
Markt 11
Arnhem, 6811 CG Nederland
+ Google Maps