Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Klimaatakkoord: CO2 – van ambitie naar concrete actie | 10 oktober 2019 | Arnhem

10 oktober 2019 @ 09:00 - 13:00

De Gelderland Academie organiseert samen met Code Groen van de provincie Gelderland een serie bijeenkomsten over het Klimaatakkoord. Als leidraad gebruiken we de uitkomsten van de sectortafels en de sectoroverschrijdende thema’s. Elke drie maanden lichten we een ander onderwerp uit. In de bijeenkomsten krijg je praktische handvatten om aan de slag te gaan met CO2, Circulariteit, Mobiliteit en Duurzame Opwek. We zorgen voor inspirerende sprekers en interactieve kennissessies met praktijkcases. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerklunch. Genodigden zijn managers bedrijfsvoering, managers duurzaamheid, (strategisch) inkopers en beleidsmedewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO’s).

Graag nodigen wij je uit voor de eerste bijeenkomst op 10 oktober (de dag van de duurzaamheid) met als thema CO2.

Programma: CO2 – van ambitie naar concrete actie

8.30 – 9.00 uur: Inloop met koffie & thee

9.00 – 10.00 uur: Welkomstwoord & sprekers
• Frank Weijens (Provincie Gelderland) – Van nulmeting naar sturen op CO2
• Els Martijn (Firm of the Future) – CO2 uitstoot: vind de juiste balans

10.00 – 10.15 uur: Experiment ‘Het CO2 lab’

10.30 – 12.00 uur: Twee rondes met keuze uit vijf interactieve kennissessies. In de sessies bieden wij verkenning, verdieping en inspiratie.

 • CO2 certificeren of niet? Wat kost het en wat levert het op?
  De CO2 prestatieladder is een methodiek om de CO2-uitstoot van jouw organisatie inzichtelijk te maken. Wat is de waarde van een certificering? Is dit te behalen als je zelf niet inschrijft op aanbestedingen? Hoe ver ga je in het kader van goedvoorbeeldgedrag? Helpt het certificaat voor jouw imago?
 • CO2-beprijzing aanvullend ‘doel of middel’. Kan het wel?
  CO2-beprijzing wordt als middel aangeprezen om de klimaatverandering te stimuleren. Maar hoe objectief is dit middel? Zet je CO2-beprijzing in als tool bij aanbestedingen? Hoe ga je om met het risico van disproportionaliteit? Welke andere middelen zet je in?
 • CO2-compensatie ‘wat, waar en hoe’ en ongewenste neveneffecten
  CO2-compensatie is de manier om direct een bijdrage aan het klimaat te leveren, maar hoe compenseer je? Stap je in bosprojecten? In Nederland of het buitenland? Hoe zit het met emissierechten zoals CER’s, VER’s, EUA’s of ERU’s? Wat is goed voor het klimaat?
 • CO2 en ruimtelijke ordeningsvraagstukken
  Wetgeving en regelgeving rondom CO2 en energie hebben impact op ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Denk hierbij aan de klimaatwet, omgevingswet en de energiewet. Hoe ga je hier mee om? Hoe belangrijk is participatie? Wat zijn de oplossingen voor de toekomst? Hoe gaat de transitie eruitzien?
 • CO2 en de voorbeeldrol van de overheid, wat zijn de risico’s?
  De klimaatakkoorden worden verankerd in het klimaatplan. In het Klimaatakkoord is de overheid gepositioneerd als voortrekker. Wat betekent dit voor jou? Het goede voorbeeld geven betekent ook risicodrager zijn. Wat betekent dit voor jouw organisatie, contracten en medewerkers? Wat betekent dit voor jouw verantwoording?

12.00 – 13.00 uur: Netwerklunch

Aanmelden kan via de website van provincie Gelderland

Gegevens

Datum:
10 oktober 2019
Tijd:
09:00 - 13:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

Gelderland Academie
Code Groen (Provincie Gelderland)

Locatie

Huis der Provincie
Markt 11
Arnhem, Nederland
+ Google Maps