Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Klimaatadaptatie | 27 september 2019 | Culemborg

27 september 2019 @ 12:00 - 16:00

HET KLIMAAT VERANDERT. VOOR WELKE UITDAGING STAAT UW GEMEENTE?

Door verandering van het klimaat nemen weersextremen toe. Hoosbuien die wateroverlast veroorzaken, perioden van langdurige droogte, hitte; we hebben er steeds vaker mee te maken. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid, gezondheid en leefbaarheid van de samenleving én voor het functioneren van de economie. Om het hoofd te bieden aan deze gevolgen hebben gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk afgesproken zich aan te passen aan klimaatverandering. Dit is vastgelegd in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Uiterlijk 2050 dient het land klimaatbestendig ingericht te zijn, maar dat betekent dat we nu samen aan de slag moeten!

Wat betekent dit voor uw gemeente? Op welke manier manifesteren zich in uw gemeente de gevolgen van klimaatverandering? De problemen met wateroverlast zijn misschien bekend. Maar hoe zorg je dat je als gemeente niet alleen staat in het oplossen ervan. En wat is het effect van hitte op bijvoorbeeld kwetsbare groepen en de middenstand? Hoe kan worden ingespeeld op de toenemende koelte vraag in woningen en gebouwen?

De Gelderland Academie organiseert op 27 september a.s. een kennissessie waarin deze vragen aan bod komen. Deze sessie wordt georganiseerd in samenwerking met het nationale Platform Samen Klimaatbestendig, GGD Gelderland-Zuid en het projectteam SNR-Klimaat Actief Rivierenland. In deze sessie wordt u geïnformeerd over landelijke afspraken, de effecten van klimaatverandering voor het Rivierengebied en er wordt gekeken naar het handelingsperspectief voor een klimaatbestendige regio.

Inschrijven

Uw voltallige college is van harte welkom aan deze kennissessie deel te nemen. Uiteraard zijn raadsleden en griffiers ook van harte welkom. Aanmelden kan per mail via de coördinator van de SNR (Samenwerkende Netwerken Rivierenland), Karin van Dorenmalen, kvdorenmalen@tiel.nl.

Programma

12.00 – 12.30 uur      Inloop
12.30 – 13.00 uur      Opening en korte introductie van het programma
13.00 – 13.45 uur      Plenaire sessie klimaatadaptatie
13.45 – 14.00 uur      Korte pauze
14.00 – 15.15 uur      Workshop
15.15 – 16.00 uur      Plenaire afsluiting en borrel

Tijdens plenaire sessie klimaatadaptatie wordt u bijgepraat over de urgentie, het verschil tussen adaptatie en mitigatie, het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie en de Nationale Adaptatie Strategie (NAS). We kijken naar de Klimaateffectatlas voor de regio Rivierenland die is opgesteld vanuit het Samenwerkend Netwerk Rivierenland (SNR-regio) en informeren u over de vervolgstappen die gezet gaan worden om tot een gezamenlijke aanpak te komen: een Regionale Adaptatie Strategie (RAS). Een medewerker van GGD-Gelderland-Zuid legt uit waarom de GGD één van de partners is die hierbij betrokken is.

In de workshop gaat u aan de slag met de effecten van klimaatverandering en de betekenis voor uw gemeente.  Dit aan de hand van de ‘NAS bollenschema’s. Deze schema’s kunt u alvast bekijken via deze link: https://ruimtelijkeadaptatie.nl/overheden/nas/adaptatietool/

 

Parkeren is gratis op Palumbus. Een dagkaart voor Lange Meent kost € 2. Dit is op loopafstand (3-5 min.) van het Stadhuis

Gegevens

Datum:
27 september 2019
Tijd:
12:00 - 16:00

Organisator

Gelderland Academie
Telefoon:
026 - 359 9018
E-mail:
info@gelderlandacademie.nl
Website:
www.gelderlandacademie.nl

Locatie

Huis van de Stad
Oude Vismarkt 4
Culemborg,