Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Gelderse Bestuurdersdag | 2 november 2020

2 november @ 16:00 - 20:00

Gelderse Bestuurdersdag

Op maandag 2 november vindt de tweede Gelderse Bestuurdersdag plaats. Tijdens deze dag geeft de Gelderland Academie aandacht aan de grote uitdagingen waarvoor bestuurders in Gelderland staan. Dit jaar is het thema ‘COVID-19’.

Wanneer? Maandag 2 november van 16.00 tot 20.00 uur
Voor wie? Gelderse burgemeesters, wethouders, de Commissaris van de Koning, gedeputeerden, dijkgraven en heemraden van waterschappen in Gelderland, secretarissen van gemeenten, regio’s, provincie en de waterschappen.

Programma

In het volledige programma worden alle maatregelen rondom COVID-19 nageleefd.

Momenteel bepaalt COVID-19 grotendeels ons werkende en persoonlijke leven. Samen met u blikken we terug op de afgelopen veelbewogen periode, maar kijken we ook naar de toekomst.

15.30 uur – Inloop.
16.00 uur – Start programma.
16.15 uur – Plenaire talkshow o.l.v. dagvoorzitter Roos Moggré.
17.15 uur – Pauze.
17.30 uur – Inspiratiesessies.
18.15 uur – Diner (optioneel).

Talkshow

Dagvoorzitter Roos Moggré gaat in gesprek met Commissaris van de Koning John Berends, de (loco)burgemeester van Heerde, voorzitter van VNG Gelderland René Verhulst en directeur van GGD Gelderland Zuid Moniek Pieters over het afgelopen jaar. Hoe hebben zij deze tijd ervaren? Daarna bespreekt Roos met Marcel Boogers zijn onderzoek naar de invloed van COVID-19 op het werk van bestuurders. Jeroen van Gool (Wethoudersvereniging) zal specifiek ingaan op de rol van bestuurders.

Inspiratiesessies

U kunt een keuze maken uit één van de volgende 4 inspiratiesessies:

Leiderschap in crisistijd | internationaal expert crisismanagement, risk management en reputatiemanagement Marjolijn van Oordt
Wat gebeurt er als de wereld zich ineens tegen u keert, zoals nu met de coronacrisis? Kunt u onderhandelen met pers, toezichthouders en overheid op het moment dat u uzelf de hoek in geschilderd hebt, terwijl u zelf denkt dat zij u de hoek in geschilderd hebben? Wat zijn ‘good governance principles’ in tijden van crisis? En hoe gaat dat dan in zijn werk? Marjolijn is de grondlegger van het concept crisis readiness. Het voorkomen en voorbereiden van de crisis is immers van even groot belang als het managen van de crisis zelf. Klaar zijn als het gebeurt, maakt het verschil tussen winnen en verliezen.

Burgergeluk | Happiness Lab i.s.m Kieskompas, Prof. Dr. Ap Dijksterhuis (hoogleraar Radboud Universiteit) en Prof. Dr. André Krouwel (politicoloog Vrije Universiteit Amsterdam/oprichter Kieskompas)
Bent u benieuwd hoe u burgergeluk kunt verhogen? Of hoe u burgers zo goed mogelijk door de coronacrisis kan helpen? In deze inspiratiesessie bespreken we de wetenschap achter geluk en hoe dit praktisch toe te passen is binnen provincies en gemeenten. U leert wat de belangrijkste voorspellers van burgergeluk en ongeluk zijn. Ook maakt u kennis met de Monitor Burgergeluk en de resultaten van het onderzoek dat Happiness Lab en Kieskompas hebben uitgevoerd in de provincies Gelderland en Overijssel.

Diversiteit in het openbaar bestuur in crisistijd | politicoloog Julia Wouters
Julia Wouters is auteur van de ‘Zijkant van de Macht, waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten’. Ze trekt in deze interactieve workshop de lessen uit de coronacrisis voor het openbaar bestuur. De landen die het goed doen, hebben een ding gemeen: een vrouw aan het stuur. Wat kunnen vrouwen én mannen leren van de manier waarop stereotype feminiene eigenschappen worden ingezeten en wat zegt dit over modern leiderschap? En hoe kunt ook u daar uw voordeel mee doen?

Aanpak ondermijnende criminaliteit in coronatijd | RIEC Oost-Nederland
De coronacrisis zet de overheid onder grote druk. Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen tijd andere prioriteiten moeten stellen en de aanpak van ondermijning tijdelijk op een lager pitje gezet. Tegelijkertijd zien we dat de georganiseerde criminaliteit zich razendsnel aanpast aan de omstandigheden. Ze ontdekt nieuwe manieren om snel en makkelijk geld te verdienen. Ook nu is het belangrijk om als overheid en maatschappij weerbaar te zijn tegen criminaliteit. Welke effecten zien we nu al en wat denken we in de toekomst te zien? Hoe kunnen we als overheid samen in deze crisistijd ondermijning effectief blijven bestrijden?

Livestream

Het is dit jaar mogelijk om de Gelderse Bestuurdersdag te volgen via een livestream. U kunt hier voor kiezen als u zich niet prettig voelt om deel te nemen aan de fysieke bijeenkomst of als uw gezondheid het niet toe laat bij de fysieke bijeenkomst aanwezig te zijn. Ook kunt u de bijeenkomst via de livestream volgen wanneer het maximum aantal aanmeldingen van 85 wordt overschreden.

Aanmelden

Samen met Burgers Zoo zorgen wij voor een prettige en veilige bijeenkomst, die voldoet aan de maatregelen en adviezen rondom COVID-19. Wij hopen u dan ook te verwelkomen op 2 november.

Ja, ik meld me aan!

Gegevens

Datum:
2 november
Tijd:
16:00 - 20:00

Organisator

Gelderland Academie
Telefoon:
026 - 359 9018
E-mail:
info@gelderlandacademie.nl
Website:
www.gelderlandacademie.nl

Locatie

Koninklijke Burgers Zoo
Antoon van Hooffplein 1
Arnhem, 6816 SH Nederland
+ Google Maps